Oblicz:
Kacia: | | 1+2+3+...+n | | 2+4+...+2n | |
Oblicz granice ciągu: |
| oraz ciągu |
| |
| | n2 | | 2n2+n | |
25 sty 16:46
rogal: Według mnie granica ciągu pierwszego to 0
25 sty 16:55
rogal: a druga = 1
25 sty 17:04
Kacia: | | 1 | |
Mi wychodzi, ze obydwie |
| no bo są jakby takie same nie? |
| | 2 | |
25 sty 17:04
rogal: oj nie są takie same , ja najpierw zamieniłem na ogólny wyraz ciągu i potem dopiero granice
25 sty 17:06
Kacia: no ale jest wzor na sumie ciagu to bardziej na to trzeba zamienic nie?
25 sty 17:08
25 sty 17:12
Bogdan:
Pomijam zapis x→
∞
| | 1 + 2 + 3 + ... + n | | | |
lim |
| = lim |
| = |
| | n2 | | n2 | |
| | 2 + 4 + 6 + ... + 2n | | | |
lim |
| = lim |
| = |
| | 2n2 + n | | 2n2 + n | |
26 sty 01:34