rozklady
prawdopodobienstwo: Prosiłbym o sprawdzenie, czy w tych zadaniach użyłem dobrych rozkładów
1.Z urny zawierajacej 10 kul(5 bialych i 5 czarnych) losujemy 4 kule. Jakie jest
prawdopodobienstwo:
a)wylosowania dwoch kul bialych w losowaniu ze zwracaniem?
b)wylosowania dwoch kul bialych w loowaniu bez zwracania?
c)ze w losowaniu bez zwracania dokladnie trzecia kula bedzie biala?
Ad.a
rozklad dwumianowy
Ad.b
rozklad hipergeometryczny
N=10
n=4
R=5
k=2
Ad.c
Tutaj nie wiem jakim rozkladem zrobic
2.Z najnowszych policyjnych statystyk wynika,ze w przypadku 25% zdarzen drogowych(kolizji i
wypadkow) przyczyna jest korzystanie z telefonu komorkowego bez zestawu glosnomowiacego. W
dniu 20 sierpnia br. w jednym z regionow odnotowano 15 zdarzen drogowych. Jakie sa szanse
a)w zadnym ze zdarzen przyczyna bylo korzystanie z telefonu komorowego
b)w maksymalnie 3 zdarzeniach przyczyna bylo korzystanie z telefonu komorkowego
w a i b rozklad Poissona
lamda=0,25*15=3,75
w a) k=0
b)P(0)+P(1)+P(2)+P(3) ?
3. W urnie znajduje sie 7 kul czerwonych, 8 bialych, 9 zielonych. Losujemy ze zwracaniem 10
razy. Ile wynosza prawdopodbienstwa,ze wylosujemy:
a)same zielone
Tutja moze byc rozklad dwumianowy lub wielomianowy ?
4.W magazynie znajduje sie 30 lodowek, 40 pralek i 60 telewizorow. Po 10% urzadzen kazdego
typu jest uszkodzonych. Bierzemy(losujemy ) TV a nastepnie wysylamy ja do klienta. Czynnosc
powtarzamy 5 razy.
a)Jakie jest prawd.,ze dokladnie 3 klientow dostanie zepsute TV?
b)Jakie jest prawd., ze wyslalismy co najwyzej 3 wadliwe TV?
Rozklad Hipergeometryczny
N=60
n=5
R=0,1*60=6
w a) k=3
w b) 1−P(4)−P(5) ?
3 cze 14:27
dociekliwy:
1a)
|Ω| = 104
|A| = 5*5
3 cze 14:34
dociekliwy:
Sorry...pomyłka.
3 cze 14:36
dociekliwy:
|A| = 6*5*5*5*5
3 cze 14:42
dociekliwy:
1b)
|Ω| = 10*9*8*7
|A| = 6*5*4*5*4
3 cze 14:47
prawdopodobienstwo: ale to w 1 a) nie moglem uzyc rozkladu dwumianowego ,gdzie n=4, k=2, p=1/2, q=1/2
3 cze 14:49
prawdopodobienstwo: chodzi mi o to,czy uzyte rozklady sa prawidlowe, a jesli nie ,to jakiego rozkladu wtedy uzyc
3 cze 14:50
dociekliwy:
1c)
|Ω| = j.w.
|A| = 3*5*4*5*4 + 4*5*4*3*5
3 cze 14:52
dociekliwy:
W 1c....do mocy A jeszcze dodaj 5*4*3*5 + 5*4*3*2
3 cze 15:05
prawdopodobienstwo: Rozumiem, ale zerknij na moje pytanie

Nie chodzi mi o rozwiazywanie tych zadan , tylko o
metode.
3 cze 15:14
prawdopodobienstwo: ktos cos ?
3 cze 18:06