Ekstrema lokalne funkcji
pingwinek120: Witam , tak jak w temacie musze wyzaczyć ekstrema lokalne funkcji w tym wypadku 2 zmiennych.
Chyba coś robię zlę bo za nic nie potrafie sobie poradzić z równaniami przy wyznaczeniu punktów
podejrzanych o wystąpienie ekstremów.
| | x | |
f(x,y)=eU{x}{2} (x+y2)−1 wykładnik potęgi przy e to |
| |
| | 2 | |
f(x,y)=e
−(x2+y2) (2x
2+y
2)
Pochodne I rzędu 1 funkcji:
| δf | |
| =eU{x}{2}[1/2(x+y2)−eU{−x}{2} +1 ] |
| δx | |
Pochodne I rzędu 2 funkcji:
| δf | |
| =e−(x2+y2)[−4x3−2xy2+4x] |
| δx | |
| δf | |
| =e−(x2+y2)[−4x2y−2y3+2y] |
| δy | |
Tutaj po ułożeniu układu równań i przyrównaniu do 0 , a następnie wydzieleniu 1 układu przez x
a 2 przez y i pomnożeniu jednego z nich przez (−1)
mam układ sprzeczny .Pomóżcie bardzo

chciałabym to zrozumieć albo się dowiedzieć gdzie robie
błędy choć przypuszczam że coś z pochodnymi namodziłam
pingwinek120: w 1 funkcji udało mi się , ale 2 dalej nie widze gdzie robię błąd przy tych pochodnych, mógłby
ktos mnie sprawdzić ?