Pochodna logarytmiczna
Michał: Stosując wzór na pochodną logarytmiczną wyznaczyć pochodne danych funkcji
| | 3√(x+2)(x−1)2 | |
f(x) = |
| /ln |
| | x5 | |
| | 3√(x+2)(x−1)2 | |
lnf(x) = ln |
| |
| | x5 | |
| | 1 | | 2 | |
lnf(x) = |
| ln(x+2)+ |
| ln(x−1)−5lnx |
| | 3 | | 3 | |
| f'(x) | | 1 | | 2 | | 5 | |
| = ( |
| + |
| − |
| ) |
| f(x) | | 3x+6 | | 3x−3 | | x | |
Czy dobrze
3 cze 13:16
dociekliwy:
A po jakie licho stosujesz wzór na pochodną logarytmiczną.
3 cze 13:40
dociekliwy:
A do tego widze, że nie bardzo wiesz jak go stosować.
3 cze 13:41
Michał: Bo tak kazali, na zajęciach tak robiliśmy podobnie
3 cze 13:47
dociekliwy:
Taki sposób ma zastosowanie do pochodnych funkcji typu:
f(x) = [g(x)]h(x)
3 cze 13:52
dociekliwy:
Pokazałem ci to w innym zadaniu.
3 cze 13:53