Okrąg w trójkącie równobocznym
aa88: W trójkąt równoboczny wpisano okrąg. Niech P będzie prawdopodobieństwem tego, że losowo wybrany
punkt z części płaszczyzny ograniczonej bokami trójkąta nie będzie leżał w części płaszczyzny
ograniczonej okręgiem. Czy P jest funkcją długości boku trójkąta? Uzasadnij.
3 cze 12:34
'Leszek: | | a2√3 | |
Pole trojkata rownobocznego S = |
| |
| | 4 | |
| | a√3 | |
r− promien okregu wpisanego w trojkat r = h/3 = |
| |
| | 6 | |
| | π 3a2 | |
Pole kola S2 = πr2 = |
| |
| | 36 | |
Prawdopodobienstwo P ' = S
2/S = .......,
Szukane prawdopodobienstwo P = 1 − P ' = .......
3 cze 12:43