prawdopodobieństwo zdarzenia A lub B
kska: niech Ω = { ωi : i = 1, 2, ... , 10 } będzie zbiorem zdarzeń elementarnych. Niech A = { ωi :
i = 2, 4, 6, 8, 10 } oraz B = { ωi : i ≤ 5 } będą dwoma zdarzeniami losowymi. Wylicz
prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia losowego A lub B jeżeli P({ωi}) = i / 55 dla i = 1, 2,
... , 10. Czy zdarzenia te są niezależne?
3 cze 12:29
Pytający:
| | 2+4+6+8+10 | | 30 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 55 | | 55 | |
| | 1+2+3+4+5 | | 15 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 55 | | 55 | |
A∩B={ω
i: i=2,4}
| | 39 | |
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= |
| |
| | 55 | |
| | 30*15 | | 6*55 | |
P(A)*P(B)= |
| ≠ |
| =P(A∩B) ⇒ zdarzenia A i B nie są niezależne |
| | 55*55 | | 55*55 | |
3 cze 13:01