wielomian
bartekk: Witam czy pomógłby mi ktoś wyznaczyć omegę z tego równania,
bo za żadne skarby nie mogę dojść do rozwiązania?
ω
2*L1*R2
2*C3 + ω
4*C3
2*L2
2*L1 − 2ω
2*L1
2*C3 − ω
2*L2*C3 = L2 − L1 + R2
2*C3
Z góry dziękuję za pomoc
3 cze 12:07
'Leszek: Co to jest za rownanie , wyglada na rownanie z zadania z fizyki , jezeli tak to jest
zle zapisane , nie zgadzaja sie jednostki ?
3 cze 12:25
bartekk: Równanie jest z elektrotechniki. Wiem, że można je rozpisać jako podwójne równanie kwadratowe
ale nie wychodzi
3 cze 12:38
'Leszek: Popraw rownanie czwarty czlon ma jednoste inna , kazdy czlon musi miec jednostke henr
3 cze 12:59
bartekk: Sprawdzane kilka razy inaczej nie wychodzi
3 cze 16:50
'Leszek: 2ω2L12 C3 = ( 1/s2) (Vs/A)2 ( C/V)
ω2 L2 C3 = (1/s )2 (Vs/A) (C/V)
Po prawej stronie sa jednostki , w zadnym wzorze w fizycze tak nie moze byc , poszukaj
bledu !
3 cze 19:47
bartekk: 'Leszek dzięki! Faktycznie jest błąd, L2 jest do kwadratu. Przepraszam za niedopatrzenie.
Wzór powinien wyglądać tak:
ω2*L1*R22*C3 + ω4*C32*L22*L1 − 2ω2*L12*C3 − ω2*L22*C3 = L2 − L1 + R22*C3
Tylko jak teraz wyciągnąć z tego ω?
4 cze 08:47
Adamm: (c32l22l1)w4+(l1r22c3−2l12c3−l22c3)w2+(l1−l2−r22c3)=0
i masz równanie dwukwadratowe
4 cze 12:26