Pomocy
Olka: Dana jest funkcja liniowa f (x)! 3/4x +6 .napisz wzór funkcji do niej równoległej, prostopadlej
przechodzący przez punkt a (−4,4)
2 cze 21:02
po prostu Michał:
f(x) ! <− wykrzyknik?
| | 3 | |
zakladam, ze jest f(x) = |
| x + 6 |
| | 4 | |
| | 3 | |
funkcja rownolegla ma ten sam wspolczynnik "a" czyli |
| x |
| | 4 | |
funkcja prostopadla bedzie miec odwrotny i przeciwny, czyli jak mamy
| 3 | | 4 | | 4 | |
| x to odwrotny bedzie |
| x oraz przeciwny czyli (dopisujemy minus) zatem − |
| x |
| 4 | | 3 | | 3 | |
| | 3 | |
zatem rownolegla to y = |
| x + b (podstaw punkt A, aby znalezc rownanie tej prostej) |
| | 4 | |
| | 4 | |
tak samo podstaw do prostopadlej czyli do y = − |
| x + b |
| | 3 | |
2 cze 21:38
'Leszek: Czy to jest funkcja : f(x) = (3/4)x + 6 , wowczas rownanie prostej rownoleglej :
g(x) = (3/4)x + b oraz A( −4,4) ⇒ g(x) = ........
rownanie prostej prostopadlej:
h(x) = ( −4/3)x + b oraz A( −4,4) ⇒ h(x) = ........
2 cze 21:39
Janek191:
Co to jest " funkcja równoległa " i " funkcja prostopadła " ?
2 cze 21:57
po prostu Michał: skoro jest mowa o funkcji liniowej, to zakladam ze chodzi o prosta rownolegla i prostopadla
2 cze 23:42
Adamm: Michał, pytanie było do autora
wszyscy domyślają się o co chodziło, ale pytanie jest źle zadane
2 cze 23:44
sd: Niestety autor nie dba o poprawnosć zapisu treści zadania, potem takie buble lądują w zeszycie
do matematyki.. a potem na maturze i dalej jest zgrzyt i płacz
3 cze 09:15
.: Olusia juz dawno ma to w xD a stado podstarzałych młodzieńców dwoi sie i troi żeby sie domyslec
o co chodzi i ją zadowolić
co Wam to przypomina
3 cze 09:57