zadanie z ośmiokątem
basiulek: Na ośmiokącie foremnym BCDEFGH opisano okrąg o promieniu r. Uzasadnij , że pole pięciokąta
ABCDE jest równe √2 r2
2 cze 20:55
Adamm:

P
ABCDE=2r
2sin(π/4)=
√2r
2
2 cze 20:58
Adamm: wzór na pole trójkąta
gdzie a, b to boki trójkąta a α to kąt między nimi
2 cze 20:58
basiulek: A jak zrobić zadanie bez użycia funkcji trygonometrycznych ?
2 cze 21:03
Adamm: poskładaj z tych trójkątów dla romby
będą one miały bok r oraz wysokość √2r/2 z tw. Pitagorasa
2 cze 21:13
Adamm: dwa romby, nie dla romby
2 cze 21:13
basiulek: Dzięki wielkie
2 cze 21:18
Mila:

OABC− deltoid.
|AC|=r*
√2
| | 1 | |
PABCDE=2* |
| *r*r*√2=r2√2 |
| | 2 | |
2 cze 22:03