matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązać równanie różniczkowe przez zagadnienie Cauychego
TRN:
Witam
Potrzebuję zrozumieć rozwiązanie tego równania zagadnieniem Cauychego.Chodzi mi tylko o pomoc w rozpisaniu warunków początkowych y'+p(x)y=q(x) (x+1)y'+y=lnx
1
lnx
y' +
y=
x+1
x+1
1
p(x)=
x+1
lnx
q(x)=
x+1
I po prostu teraz podstawiam do wzoru
2 cze 18:21