Ekstrema funkcji dwóch zmiennych problem z układem równań
Joanna: Witam.
Próbowałam obliczyć ekstrema f(x,y) = 3*x3 − 3x2y − y3 −15x. Wszystko ładnie wyszło z
⎧
9x2 +6xy −15 = 0
układu równań
⎨
wyszło mi, że
⎩
3x2 − 3y2 = 0
⎧
x = 1
⎨
⎩
y = 1
⎧
x = −1
⎨
⎩
y = −1
policzyłam wyznaczik okazało się, że nie ma ekstremów w tych punktach. Jednak w odpowidziach są
dwa dodatkowe punkty
⎧
x = √5
⎨
⎩
y = √5
⎧
x = −√5
oraz
⎨
⎩
y = −√5
Stąd pytanie skąd one się wzięly?
2 cze 17:04
relaa:
Z drugiego równania dostajesz x = ±y.
Podstawiając do pierwszego równania x = y dostajesz równanie
9x2 + 6x2 − 15 = 0,
natomiast podstawiając x = −y
9x2 − 6x2 − 15 = 0.