Geometria analityczna proste zadanie
Ania : Niech |a|= 2p−3q
p równoległe do q
|p|=4 |q|=4
oblicz długość a. obliczyłam |a|=10
oblicz a * p i a*q i nie wiem jak obliczyć te dwie rzeczy.
(Nie umiem zrobić symbolu tych strzałek na górze

)
2 cze 16:45
Ania : mnożenie skalarne tam jest jak coś
2 cze 16:58
Adamm: czy tam jest na pewno |a|=2p−3q bo wtedy mielibyśmy po prawej wektor
2 cze 17:01
Adamm: a po lewej już liczbę
2 cze 17:02
Ania : przepraszam błąd a=2p−3q
2 cze 17:04
Adamm: skoro p jest równoległe do q
to mamy 2 możliwe wartości |a|
gdy q=p to |a|=4
gdy q=−p to |a|=20
2 cze 17:13
Adamm: i zadanie jest bardziej geometryczne niż analityczne
2 cze 17:18
Adamm: a•p=(2p−3q)•p=2p•p+3(−q)•p=2|p|2+3|q||p|=80
2 cze 17:21
Adamm: z iloczynem skalarnym się pomyliłem
to też zależy od zwrotów q oraz p
2 cze 17:26
Mila:
p→||q→
a o q=(2p−3q) o q=2p o q−3q o q=
=2*|p|*|q|*cosα−3*|q|2=2*4*4*cosα−3*42
2 cze 20:43