różniczka
Pomocy: Czy mógłby ktoś dokładnie wytłumaczyc mi jak rozwiązać taki przykład?
y'−2y/x+1=ex(x+1)2 y|x=0 = 0
2 cze 15:38
Jerzy:
To równanie liniowe niejednorodne:
y' + f(x)*y = g(x)
Najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne: y' + f(x)*y = 0
Potem np. uzmiennianie stałej.
2 cze 15:43
Adamm: | | 2y | |
chcę tylko zaznaczyć że y'−2y/x+1=ex(x+1)2 znaczy to samo co y'− |
| +1=ex(x+1)2 |
| | x | |
2 cze 15:46
Jerzy:
Jeśli nawet tak jest, to jest to nadal liniowe niejednorodne.
2 cze 15:49
Pomocy: Ok, czyli równanie liniowe to takie, w którym po jednej stronie mam y' i jakąś funkcję? I
dlaczego tutaj nie ma tych 'dx'? Dlatego, że mam podane wartości które później muszę
podstawić?
2 cze 15:54
Jerzy:
i masz rozdzielone zmienne.
2 cze 15:57
'Leszek:
| | dy | | 2y | |
Czyli |
| − |
| = ex ( x + 1)2. oraz y(0) = 0 , czy to jest takie rownanie |
| | dx | | x+1 | |
?
2 cze 15:59