calki
calka:
Rozwiazac zagadnienie poczatkowe
uxy−uy=6xex
u(0,y)=y2
u(x,1)=(3x2+1)ex+x3
Niech uy(x,y)=g(x,y). Wowczas gx−g=6xex.
I jak teraz to rownanie rozwiazac? Bo jest to rownanie rozniczkowe czastkowe I rzedu teraz
prawda?
2 cze 11:49
calka: ?
2 cze 14:02
Mariusz:
To jest chyba jednak drugi rząd bo raz różniczkujesz po x a raz po y
2 cze 18:31
Mariusz:
uy=z
zx−z=6xex
Równanie liniowe pierwszego rzędu
Po jego rozwiązaniu całkujesz z po zmiennej y a rolę stałej całkowania pełni funkcja od x
Może być coś takiego ?
2 cze 18:37
calka:
Jak to jest poprawne to moze byc.
2 cze 18:48
Mariusz:
u(x,y)=y(3x2+1)ex+x3
2 cze 18:59