Oblicz pochodną
Bidek: f(x) = x √2x+1
f`(x) = 1* √2x+1 − x2√2x+1 czy to jest źle ?
1 cze 23:22
Bidek: Bo wolfram mi pokazuje że pochodna jest
3x+12 √2x+1 z tego wychodzi 3x+2
1 cze 23:27
Bidek: 3x+2 / ...... oczywiscie
1 cze 23:27
Jolanta: z tego co pamietam
x'*√2x+1+x(√2x+1)'
2 cze 00:03
2 cze 00:06
'Leszek: Przedstawiamy funkcje w postaci:
f(x) =
√2x3 + x2
| | 6x2 + 2x | | 2x(3x+1) | |
f '(x) = |
| = |
| = ..... |
| | 2√2x3 + x2 | | 2x√2x2 + 1 | |
2 cze 12:37
'Leszek: Sorry blad w druku , w mianowniku powinno byc pod pierwiastkiem √ 2x + 1
2 cze 13:30
Jolanta: konczę swoje
| √2x+1)2+x | | 3x+1 | |
| = |
| |
| √2x+1 | | √2x+1 | |
tak jak u Leszka ale nie zgadza się z odpowiedzia,którą podajesz
2 cze 14:25
Jerzy:
To jest poprawna pochodna,a nie ta "rzekomo" z Wolframa.
2 cze 14:27