calki
calka: ux+uy=1
x'(t)=1
y'(t)=1
u'(t)=1
x(t)=t+A
y(t)=t+B
u(t)=t+C; A,B,C∊R
Jak obliczyc teraz rozwiazanie ogolne u=u(x,y) ?
1 cze 23:06
calka: ?
2 cze 00:07
calka: ?
2 cze 08:46
Mariusz:
dx=dy
x=y+C
1
x−y=C
1
dy=du
y=u+C
2
y−u=C
2
Rozwiązanie powinno być w postaci
F(x−y,y−u)=0
2 cze 09:58
calka:
Ok. A ma znaczenie kolejnosc tzn. czy moze byc F(y−u, x−y) ?
Czy na pierwszej wspolrzednej (czyli x) musi byc rownanie z warunku dx=dy a na drugiej z
warunku dy=du ?
2 cze 11:31
calka:
Bo F(x−y, y−u)=0 jest to postac uwiklana. A da się ja rozwikac, zeby moc zapisac funkcje u(x,y)
w postaci jawnej? Jakie warunki musza byc spelnione?
2 cze 11:52
Mariusz:
Wg mnie kolejność nie ma znaczenia
Argumentami funkcji F w równaniu uwikłanym powinny być dwie niezależne całki pierwsze układu
2 cze 12:14