Mógłby mi ktos wytłumaczyć jak sie to oblicza? I o co chodzi z tymi znakami?
Lusia9: −6x2+5x+1=0
x (x+5)=−3x
−2x2−20=−4
−2x2+3x <7
2x2+20x≤−50
−2x2+5x+7≤0
Mógłby ktoś to obliczyć i powiedzieć na jakiej podstawie rysuje się parabolki
1 cze 21:49
Jolanta: znasz wzory na Δ i x1 i x2
1 cze 21:55
Jolanta: Czekam na odpowiedz
1 cze 21:57
Lusia9: Znam
1 cze 22:05
Jolanta: Jeżeli chcesz,zeby Ci wytlumaczyć to odpowiedz,bo inaczej sie nie da
1 cze 22:05
Jolanta: policz Δ
1 cze 22:06
Jolanta: oj cos nie bardzo to idzie
−6x2+5x+1=0
ax2+bx+c=0
Δ=b2−4ac=52−4*(−6)*1=25+24=49
1 cze 22:11
Jolanta: poniewaz Δ>0 istnieje x
1 i x
2
| | −bp{Δ} | | −5−7 | |
x1= |
| = |
| =U{−12}[−12}=1 |
| | 2a | | 2*(−6) | |
1 cze 22:14
Jolanta: x
1=1
mozna sprawdzic
| | −1 | | −1 | |
−6x2+5x+1=0 −6*( |
| )2+5* |
| +1=0 |
| | 6 | | 6 | |
−6*1+5*1+1=0
1 cze 22:22
Jolanta: W następnych dwóch przykładach zrób tak samo
te z nierównoscia liczymy równiez Δ i x1 i x2 i rysujemy parabolę
jezeli a>0 ramiona w góre a<0 ramiona w dół z wykresu odczytujemy rozwiązanie nierowności
1 cze 22:25
Lusia9: Dlaczego mi wychodzą liczby typu 0,33 albo 0,5
1 cze 22:27
Jolanta: w którym miejscu 0,33
1 cze 22:28
Lusia9: W 2
1 cze 22:33
Jolanta: napisz jak to robisz
1 cze 22:35
Lusia9: No x2+52+3x=0 i że wzoru
1 cze 22:38
Jolanta: x(x+5)=−3x
x2+5x=−3x
x2+5x+3x=0
x2+8x=0 tutaj mozemy inaczej policzyć
x(x+8)=0 czyli x=?
1 cze 22:43
Jolanta: Nie wiesz kiedy wynik mnozenia=0
Jeżeli jedna z liczb =0
czyli x1=0 lub x2=−8
1 cze 22:58
Jolanta: −2x2−20=−4
−2x2=16 tutaj takze nie musimy liczyć
x2=−8 brak rozwiazań
−2x2+3x<7
−2x2+3x−7<0 −2x2+3x−7=0
Δ=b2−4ac=9−56=−47
Δ<0 brak pierwiastkow parabola nie przecina osi OX
−2x2 parabola ma ramiona w dół
cała parabola jest pod osią czyli −2x2+3x−7<0 dla kazdego x
odp x∊R
1 cze 23:24