calki
calka:
Rozwiazac rownanie −yu
x+xu
y=0
1. Rownanie charakterystyk:
| | y | | 1 | |
y'(x)=− |
| . Zatem y(x)=A |
| , A∊R. |
| | x | | x | |
2. Inny sposob:
x'(t)=−y
y'(t)=x
Ale rownanie charakterystyk ma wyjsc w postaci x
2+y
2=C. Dlaczego tak nie wychodzi w 1. ?
1 cze 21:36
calka: | | x | |
Pomylilo mi sie. W 1. powinno byc y'(x)=− |
| . Wowczas y(x)=±√−x2+B, B∊R. |
| | y | |
Ale i tak nie jest to ta charakterystyka. Dlaczego?
1 cze 21:46
calka:
Jest ok. Wychodzi, bo y2=−x2+B, czyli x2+y2=B.
A jak to rozwiazac w 2. ?
1 cze 21:49
calka: ?
1 cze 22:51