funkcje kwadratowe
Bartek: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej postaci ogólnej, wiedząc ,że dla argumentu 3 funkcja przyjmuje
najmniejszą wartość, równą (−2). oraz ,że jednym z miejsc zerowych tej funkcji jest liczba 1
1 cze 21:33
Mila:

f(3)=−2 najmniejsza wartość f(x)
f(1)=0
x=3− oś symetrii wykresu ( możesz z wykresu odczytać drugie miejsce zerowe)
f(x)=a*(x−3)
2−2 postać kanoniczna
f(1)=0=a*(1−3)
2−2
a*4−2=0
| 1 | | 1 | |
f(x)= |
| (x−3)2−2= |
| *(x2−6x+9)−2 |
| 2 | | 2 | |
1 cze 21:47
Bartek: Mila dziękuję ci bardzo c:
1 cze 21:50
Mila:
1 cze 22:11