granica
shadow: Mógłby mnie ktoś naprowadzić jak policzyć taką granice, bo jakieś zaćmienie mam

lim
T−>oo(2
√T−2arctg(
√T)
1 cze 21:29
Adamm: −π/2≤arctgx≤π/2
tw. o 3 ciągach
1 cze 21:34
Mila:
| | π | |
limT→∞(2*arctg(√T)=2* |
| =π |
| | 2 | |
lim
T→∞(2
√T−2*arctg(
√T)=
∞
1 cze 21:35
shadow: Dzięki wielkie, a takie coś:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limT−>oo( |
| Te2T− |
| e2T)−limT−>oo(− |
| Te−2T− |
| e−2T) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
1 cze 23:12
Adamm: zależy jak definiujesz działania na symbolach ∞ oraz −∞
1 cze 23:13
shadow: Co masz na myśli? Z pierwszej granicy wyszło mi oo − oo z drugiej 0 − 0
1 cze 23:18
Adamm: pierwsza granica to ∞ a druga to 0
∞−0 jest wyrażeniem bez sensu, po lewej mamy symbol, a po prawej liczbę
dlatego spytałem się jak definiujesz takie wyrażenie
1 cze 23:20