szereg geometryczny
Ten z jedynka :(: szereg geometryczny
oblicz sume szeregu geometrycznego: 1+3/2+9/4+27/8+...
Podstawiam pod wzor S= a1/1−g i wychodzi mi −2.
Natomiast w ksiazce zrobione jest to w inny sposob, a dokladniej :
Sn=1+3/2+9/4+...+(3/2)n= −2+2x(3/2)n
x − znak mnozenia
Dlaczego w jednym przykladzie o identycznym poleceniu robi sie ze wzoru podanego na poczatku, a
juz w innym zadaniu robi sie w inny sposob?
Prosze o wytlumaczenie! dziekuje
1 cze 21:29
Ten z jedynka :(: Napisze jeszcze tresc zadania o identycznym poleceniu, ale zrobionym ze wzoru ktory podalem
oblicz sume szeregu geometrycznego 3+3/5+3/25+3/125
S=15/4
To rozumiem, nie rozumiem zadania z 1 postu
1 cze 21:31
Mila:
| | 3 | | 9 | | 27 | |
Oblicz sume szeregu geometrycznego: 1+ |
| + |
| + |
| +...... |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
| | 9 | | 2 | | 3 | |
q= |
| * |
| = |
| >1 zatem nie możesz obliczyć sumy wszystkich wyrazów |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
Suma częściowa− suma n wyrazów.
a
n=a
1*q
n−1
| | 3 | | 9 | | 27 | | 3 | |
Sn=1+ |
| + |
| + |
| +............+( |
| )n−1 |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2 | |
1 cze 22:03
Jolanta: wzor ,który napsałes stosujemy,gdy q∊(−1,1)
1 cze 22:05
Mila:
Oblicz sumę szeregu geometrycznego:
3+3/5+3/25+3/125+....
a
1=3
| | 3 | | 1 | |
q= |
| :3= |
| ∊(−1,1) szereg jest zbieżny |
| | 5 | | 5 | |
1 cze 22:06
Ten z jedynka :(: Dziekuje bardzo!
1 cze 22:11
Mila:
1 cze 22:22