matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz równanie trygonometryczne
Ola:
cos7x=
1
2
1 cze 20:22
Mila:
π
π
7x=
+2kπ lub 7x=
+2kπ /:7
3
3
π
2kπ
π
2kπ
x=
+
lub x=−
+
21
7
21
7
1 cze 20:24
Ola:
Dziękuje Ci
1 cze 20:26
Janek191:
1
cos 7x =
2
π
π
7 x =
+ 2π*k lub 7 x = 2π −
+ 2π*k / : 7
3
3
k − dowolna liczba całkowita dokończ
1 cze 20:28