konstrukcja odcinka
Nesajem: skonstruuj odcinek o długości √2ab mając dane odcinki o długości a i b.
25 sty 15:46
AS:
1. Obierz dwa odcinki a i b
2. Na prostej p odłóż odcinek AB = 2*a i odcinek BC = b
3. Wyznacz środek S odcinka AC
4. Promieniem SA (lub SB) zakreśl okrąg.
5. Z punktu B wyprowadź prostopadłą do AC do przecięcia się z okręgiem.w punkcie D.
6. Odcinek BD jest szukanym odcinkiem
7. Odcinek poprowadzony w dół da drugie rozwiązanie.
Uzasadnienie
Trójkąt ACD jest prostokątny gdyż wpisany jest w okrąg
Trójkąty ADB i CDB są podobne.
AB : BD = BD : BC
BD2 = AB*BC
BD = √AB*AC
BD = √2*a*b
25 sty 17:32
Nesajem: dziękuję
25 sty 22:08