oblicz całkę ozn. na przedziale -2, 2 ∫x^3p{4-x^2}
paula: oblicz całkę ozn. na przedziale −2, 2 ∫x
3√4−x2 . z gory dzieki
1 cze 18:29
po prostu Michał:
podstawienie
t2 = 4 − x2
2t dt = −2x dx
− t dt = xdx
zatem 2 sposoby
1) najpierw policzysz calke nieoznaczona i pozniej podstawisz granice calkowania
2) od razu podstawisz te podstawienie (jednakze zmienisz granice calkowania)
1 cze 18:34
po prostu Michał: oczywiscie co do samego podstawienia
skoro t2 = 4 − x2 to x2 = 4 − t2
zatem x3 uzyskujemy poprzez (4−t2) * (−t dt)
bo −t dt = x dx, no i sam pierwiastek to zamiast √4−x2 zostanie √t2 czyli t
zatem ostatecznie zamiast ∫ x3√4−x2dx otrzymamy ∫ (t4 − 4t2) dt
1 cze 18:38
paula: dziękuję <3
1 cze 18:41