Parametr
Agata: Witam
jak rozwiazywac takie zadania typu z parametrem ,chodzi m skąd mam wiedziec jakie warunki
założyc np. w zadaniu, moze mi ktos rozpisac co jak kiedy?
z parametrem kiedy ma dwa rozwiazania
dwa rozwiazania różnych znaków?
dwa różne rozwiazania ujemne
dwa różne roazwiązania dodatnie
rozwiazanie dodatnie
jedno rozwiazanie
dwa różne rozwiazania
nie ma rozwiazań
1 cze 18:21
Metis: Trzeba myśleć.
Każde zadanie jest inne. Napiszemy CI te warunki, ale zwykle to za mało...dlatego nie ma sensu.
1 cze 18:23
Agata: To znaczy, że nie da sie tego ogarnac jak jakąs formułkę itp?
1 cze 18:32
Adamm: formuła na życie by ci się przydała, co?
1 cze 18:33
Agata: niekoniecznie, zycie to co innego
1 cze 18:36
Adamm: chyba się nie zrozumieliśmy
1 cze 18:40
yht:
Równanie ax
2+bx+c=0
− ma dwa (różne) rozwiązania, gdy Δ>0 i a≠0
| | c | |
− ma dwa rozwiązania różnych znaków, gdy Δ>0 i a≠0 i |
| <0 |
| | a | |
| | b | | c | |
− ma dwa różne rozwiązania ujemne, gdy Δ>0 i a≠0 i |
| >0 i |
| >0 |
| | a | | a | |
| | b | | c | |
− ma dwa różne rozwiązania dodatnie, gdy Δ>0 i a≠0 i |
| <0 i |
| >0 |
| | a | | a | |
− ma jedno rozwiązanie, gdy (Δ=0 i a≠0)
lub
(Δ>0 i a=0 i b≠0)
− nie ma rozwiązań, gdy Δ<0
1 cze 18:46
Michał: Adamm jak zwykle się czepiasz
1 cze 20:58
Adamm: Michał, idź się leczyć człowieku
1 cze 21:33
Michał: O co Ci chodzi
1 cze 23:28
Michał: Każdemu tak odpowiadasz?
1 cze 23:28
Adamm: tylko tym którzy nie potrafią przestać się bawić czyimś kosztem
1 cze 23:29
Michał: To mnie źle odebrałeś
1 cze 23:35
Adamm: nie, bardzo dobrze cię odebrałem
1 cze 23:38
Michał: Skąd to możesz wiedzieć

Koniec dyskusji rozchodzimy się
1 cze 23:39