Ciągi
halo: Liczby: 3,b,c tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny.
Te same liczby są w podanej kolejności pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Oblicz b i c.
Wiem, że b=√3c
a2=3+r i a5=3+4r
Nie wiem co dalej
1 cze 17:01
yht:
b = √3c
b = 3+r → r = b−3
c−3
c = 3+4r → 4r = c−3 → r =
4
r = r
c−3
b−3 =
|*4
4
4b−12 = c−3
c = 4b−9
b = √3c
b = √3(4b−9)
b = √12b−27 |()2
b2 = 12b−27
delta...
oczywiście wcześniej założenie że b>3 bo ma być ciąg rosnący
1 cze 17:23
halo: Bardzo bardzo dziękuję wcześniej wyszło mi właśnie (3,3) co się nie zgadzało bo ciąg
miał być rosnący. Teraz wyniki już są poprawne