Podzielnosc
5-latek: Udowodnij ze dla kazdego n nieparzystego liczba 48 jest dzielnikiem liczby x= n3+3n2−n−3
x= n2(n+3)−(n+3)
x= (n−1)(n+1)(n+3)
Skoro n jest nieparzyste to mamy 3 kolejne liczby parzyste
Wsrod 3 liczb parzystych jedna jest podzielna przez 3 i przez 2
Conajmniej jedna podzielna przez 2 i conajmniej jedna podzielna przez 4
21*22*21*3= 24*3=48
1 cze 13:00
5-latek: I zadanie takze zwiazanen z podzielnoscia
Udowodnij z e dla kazdego n nieparzystego jest 512|n12−n8−n4+1
Pytam dlatego bo mam w odpowiedzi 29=512
Ale moze to rozloze
n12−n8−n4+1= n8(n4−1)−1(n4−1) = n4−1)(n4−1)(n4+1)= (n2−1)2(n2+1)2(n4+1)=
=(n−1)2(n+1)2(n2+1)2(n4+1)
Teraz jak to udowodnic ?
1 cze 13:08
Adamm: n2+1=(n−1)(n+1)+2
n4+1=(n2−1)(n2+1)+2=(n−1)(n+1)[(n−1)(n+1)+2]+2
1 cze 13:27
Mariusz:
n=1
48|1+3−1−3=0
Założenie
n=2k+1
48|(2k+1)3+3(2k+1)2−(2k+1)−3
Krok indukcyjny
n=2k+3
(2k+3)3+3(2k+3)2−(2k+3)−3=((2k+1)+2)3+3((2k+1)+2)2−((2k+1)+2)−3
(2k+1)3+6(2k+1)2+12(2k+1)+8+3(2k+1)2+12(2k+1)+12−(2k+1)−2−3
(2k+1)3+9(2k+1)2+23(2k+1)+15=(2k+1)3+3(2k+1)2−(2k+1)−3+6(2k+1)2+24(2k+1)+18
(2k+1)3+3(2k+1)2−(2k+1)−3 jest podzielne z założenia
6*((2k+1)2+4(2k+1)+3)
6*(4k2+4k+1+8k+4+3)
6*(4k2+12k+8)
24(k2+3k+2)
24(k+1)(k+2)
Mamy iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych zatem jedna z nich jest parzysta
więc cała reszta jest podzielna przez 48
1 cze 13:29
Adamm: to i tak trochę za mało, bo dochodzimy do 25
najlepiej byłoby kombinować podstawiając n=2k+1
1 cze 13:31
Adamm: nie, wychodzi jednak 29
1 cze 13:35
Metis: Gdzie się podziewałeś

?
1 cze 13:36
5-latek: WItam

Bylem chory i musialem odpoczac .
Teraz jade do pracy . dziekuje za odpowiedzi .
1 cze 13:50
jc:
n nieparzyste
(n−1)(n+1) liczb podzielna przez 2*4=8
(n2+1), (n4+1), liczby parzyste
Cały iloczyn (n−1)2(n+1)2(n2+1)2(n4+1)
jest więc podzielny przez 83 = 29 = 512.
1 cze 14:08
Mila:
1 cze 16:42