równanie trygonometryczne
Marek: Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie jak rozwiązać równanie cos2x=0,5
1 cze 12:14
Jerzy:
| | √2 | | √2 | |
.... ⇔ cosx = |
| lub cosx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 cze 12:17
Jerzy:
1)
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
2)
| | π | | π | |
x = (π − |
| ) + 2kπ lub x = − (π − |
| ) + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
1 cze 12:19
Marek: Ja nie rozumiem dlaczego później podaje się 2 rozwiązania a nie 4
1 cze 12:19
Jerzy:
Przecież masz 4 rozwiązania.
1 cze 12:20
'Leszek: cos2x − (1/2) = 0⇔ ( cos x − √1/2)( cos x + √1/2 ) = 0 ⇒
⇒ cos x = √2/2 lub cos x = − √2/2
cos x= √2/2 ⇒ x= π/4 + 2kπ lub x = − π/4 + 2kπ
cos x = − √2 ⇒ x = − 3π/4 + 2kπ lub x = 3π/4 + 2kπ
Mozna rozwiazania zapisac w innej zwartej postaci , zrob to ...
1 cze 12:23
Marek: x=/4π+kπ i x=−3/4π+kπ?
1 cze 12:27
Marek: Miało być x=π/4+kπ
1 cze 12:28
5-latek: A jakie jest rozwiazanie rownania elementrnego cosx=a?
1 cze 12:28
Marek: x=x0+2kπ
1 cze 12:30
Marek: lub x=−x0+2kπ
1 cze 12:30
'Leszek: Przy rozwiazywaniu rownan trygonometrycznych a zwlaszcza nierownosci dobrze jest
posluzyc sie wykresem funkcji , w tym przypadku y = cos x i wowczas latwo
mozna zauwazyc i okres i przedzialy i.t.d....
1 cze 12:36