Na ile sposób można rozdzielić
Piotr: Na ile sposób można rozdzielić 20 różnych prezentów dla 4 różnych dzieci, by żadne z nich nie
dostało dokładnie 6
1 cze 11:20
g: Wynik oznaczam X(20,4). Bez ograniczenia na liczbę prezentów było by 4
20. Od tego
trzeba odjąć przypadki z 6−oma prezentami. Osobno liczę przypadki że tylko jedno dziecko
ma 6, że dwoje ma 6 i że troje.
| | | | | | | | | | | |
X(20,4) = 420 − | * | *X(14,3) − | * | * | *X(8,2) − |
| | | | | | |
| | | | | | | | | | | |
X(14,3) = 314 − | * | *X(8,2) − | * | * | *X(2,1) |
| | | | | | |
X(2,1) = 1
2 = 1
1 cze 13:13