Obwód trapezu, planimetria
GrumpyFox: Dany jest trapez o podstawach długości 3 i 4. Jedna z jego przekątnych ma długośc 7 i tworzy
kąt z drugą przekątną 60 stopni. Oblicz obwód tego trapezu
1 cze 10:56
Janek191:

Czy ten trapez jest równoramienny ?
1 cze 11:03
Janek191:
Mamy
| 3 | | 4 | |
| = |
| ⇒ 4 x = 21 − 3 x ⇒ 7 x = 21 |
| x | | 7 − x | |
x = 3
7 − x = 4
1 cze 11:06
GrumpyFox: no nie wiem czy jest

w zadaniu nie mówią a z danych jakoś nie potrafię tego wyczytać
Ja chciałam to jakoś obliczyć z twierdzenia cosinusów każde z ramion, ale ten kąt 60 stopni
może być tam gdzie ty go zaznaczyłeś ale może to być też ten drugi kąt
1 cze 17:20
Mila:

1)
|AC|=7
7=7x, x=1
2)
WΔAOB:
4
2=(4x)
2+(4y)
2−2*4x*4y*cos60
16=16+16y
2−16y
y=1
|OB|=|OA|=4
3) W ΔCOB:
c
2=3
2+4
2−2*3*4*cos(120)
c
2=37
c=d=
√37
obw=3+4+2*
√37
===========
1 cze 19:18
GrumpyFox: Ooo dziękuję, wszystko jasne
8 cze 07:50