calki
calka: Jak to rozwiazac x'x+y'y=0 ?
1 cze 10:44
kochanus_niepospolitus:
ale co to jest

y jest funkcją zmiennej x

(czyli y(x))

Czy co

x' = 1
x + y'y = 0
∫ y dy = − ∫ x dx
y
2 = − x
2 + C
y = | C − x
2 |
1 cze 10:51
calka: Dlaczego x'=1 ?
1 cze 11:47
Mariusz:
Co jest zmienną niezależną ?
np w przypadku x(t) y(t) zmienna niezależna to t
1 cze 12:26
'Leszek: | | dx | | dy | |
x |
| = − y |
| ⇔ x dx = − y dy ⇒ x2 /2 + C = − (y2/2) ⇔ |
| | dt | | dt | |
⇔ x
2 + y
2 = r
2 , jesr to rodzina okregow o srodku w (0,0)
1 cze 12:33