lim
paula: jak policzyć z Hospitala lim przy x dążacym do plus nieskończoności xn*e−x
1 cze 08:34
1 cze 08:52
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... ale też można de'Hospitalem 'pojechać' :
| | xn | | xn−1 | | xn−2 | |
lim |
| = H = lim n |
| = H = lim n*(n−1) |
| = H = ... = H = |
| | ex | | ex | | ex | |
| | x | | 1 | |
= lim n! |
| = H = lim n! |
| = 0 |
| | ex | | ex | |
1 cze 09:06
jc: Trzy różne rachunki, n=3, x >0, x→∞.
1. lim x3/ex = lim 3x2/ex = lim 6x/ex = lim 6/ex = 0 (reguła H)
2. ex > x4/4!, x3/ex < 4! /x →0 (z podlinkowanej strony)
3. ex ≥ 1+x, ex =(ex/4)4 = (1+x/4)4, x3/e3 < x3/(1+x/4)4 →0
(jak ktoś nie zna szeregów)
1 cze 09:07
Jerzy:
@
kochanus ... perfect !
1 cze 09:12