matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
ogi:
cos
3
x
jak nałatwiej policzyc te całke
sin
2
x
1 cze 07:55
ogi:
juz wiem
1 cze 07:58
Jerzy:
Podstawić: sinx = t
1 cze 07:58
Mariusz:
cos(x)
cos
2
(x)
1
∫cos
2
(x)
dx=−
−∫(−
)(−2cos(x)sin(x))dx
sin
2
(x)
sin(x)
sin(x)
cos(x)
cos
2
(x)
∫cos
2
(x)
dx=−
−2∫cos(x)dx
sin
2
(x)
sin(x)
cos(x)
cos
2
(x)
∫cos
2
(x)
dx=−
−2sin(x)+C
sin
2
(x)
sin(x)
2 cze 18:43