calki
calka: Rownanie uy=2xy rozwiazuje tak jak rownanie rozniczkowe zwyczajne prawda?
1 cze 00:36
Adamm: wystarczy scałkować po igreku
1 cze 00:51
calka:
Tzn. tak rownanie uy=2xu(y) rozwiazujemy tak jak rownanie rozniczkowe zwyczajne, bo nim
jest.
Natomiast rownanie uy=2xy (po prawej stronie nie ma szukanej funkcji u=u(x,y)) to rownanie
rozniczkowe czastkowe. Aby je rozwiazac calkujemy po zmiennej y, wowczas stalą bedzie funkcja
zalezna od zmiennej x.
Tak?
1 cze 00:53
Adamm: tak
1 cze 01:12
calka: Ok. Dziekuje.
1 cze 01:37