równanie
ogi: xdx +(y−2x)dy=0 jak to dopraowadzic do rozwiazania?
31 maj 23:12
Adamm: podziel przez x i podstaw u=y/x
31 maj 23:18
ogi: a co zrobic z dx i dy?
31 maj 23:19
Adamm: xdx+(y−2x)dy=0
x+(y−2x)y'=0
31 maj 23:20
ogi: i teraz mam 1+(u−2)u'=0 i co dalej
31 maj 23:23
ogi: 1/2u
2−2u=−u+C
31 maj 23:25
Adamm: y=ux
y'=(ux)'=...
policz i podstaw pod y'
y'≠u', przynajmniej zazwyczaj
31 maj 23:26
Adamm: po podstawieniu dostaniesz równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
31 maj 23:29
Mariusz:
xdx+(ux−2x)(u'x+u)=0
x+x(u−2)u'x+x(u−2)u=0
1+(u−2)u'x+u(u−2)=0
1−2u+u
2=−(u−2)u'x
(1−u)
2=−(u−2)u'x
| dx | | 1−u | | 1 | |
| = |
| + |
| )du |
| x | | (1−u)2 | | (1−u)2 | |
| | 1 | | 1 | |
ln|x|+C=ln| |
| |+ |
| |
| | 1−u | | 1−u | |
1 cze 00:22