Równanie różniczkowe
Pomocy: Wyznacz ogólne rozwiązanie równania : (y2 +xy)dx − x2dy=0
Dokonałem przekształceń w wyniku których otrzymałem : 1/x2dx=dy/y+xy
I tu moje pytanie− jak pozbyć się x z prawej strony?
31 maj 20:55
Mariusz:
Równanie jednorodne
Podstawienie y=ux rozdzieli zmienne
31 maj 20:58
Pomocy: A dlaczego to jest jednorodne?
31 maj 21:00
'Leszek: x2dy = (y2 + xy) dx /: x2⇒ dy/dx = [ (y/x)2 + (y/x) ]
podstawienie : y/x = t ⇒ dy/dx = t + x dt/dx
Czyli t + x dt/dx = t2 + t ⇒ dt/t2 = dx/x ⇒ (−1/t) = ln(Cx) ⇒ y = x * ln(C/x)
31 maj 21:06
Mariusz:
y=ux
y'=u'x+u
u
2x
2+ux
2−x
2(u'x+u)=0
u
2+u−(u'x+u)=0
u
2−u'x=0
u
2=u'x
31 maj 23:33
Mariusz:
Leszek w twoim rozwiązaniu na pewno jest mnożenie
"y=xln(C/x)"
1 cze 01:36
'Leszek: Mariusz , masz racje , powinno byc : y = x/ln(C/x) .
1 cze 09:35
'Leszek: Zawsze warto robic sprawdzenie otrzymanego wyniku obliczajac pochodne , ja tego
nie zrobilem i dlatego powstal blad w druku , Sorry .
1 cze 09:38