Okrąg opisany na trójkącie
Rzeka:
Udowodnij, że promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku długości a wyraża się
| a√3 | |
za pomocą wzoru: R = |
| |
| 3 | |
| 2 | |
Nie mogę skorzystać z tego, że R = |
| h, trzeba to jakoś wyprowadzić. |
| 3 | |
h = R + x
x = h − R
| a2 | |
h2 − 2hR + R2 + |
| = R2 |
| 4 | |
4h
2 − 8hR + a
2 = 0
Pomógłby ktoś? Dziękuję z góry.
31 maj 20:26
'Leszek: Skorzystaj z trojkatow i funkcji trygonometrycznych, przeciez jest to trojkat rownoboczny
w ten spsob mozesz wyprowadzic wszystkie potrzebne zaleznosci .
31 maj 20:31