r. różniczkowe
xyz: znajdź rozwiązanie ogólne rownanń różniczkowych:
a) (1+y2)dx+(1+x2)dy=0
b) dx−√1−x2dy=0
c) y'=ey/x
d) y'=√y/√x
mógłby ktoś sprawdzić czy mam dobre rozwiązania?:
ad a: y=e(2arctgx)*c
b) y=arcsinx+c
c)y=x+c
d)y=(√x+c)2
31 maj 20:06
xyz: w a e jest do potęgi 2arctgx
31 maj 20:07
Mariusz:
c) jeżeli x jest w wykładniku to mamy jednorodne i do rozdzielonych zmiennych trzeba sprowadzić
jeśli nie to wszystkie są o rozdzielonych zmiennych
a)
arctan(x)+arctan(y)=C
31 maj 20:55
'Leszek: b)
√1 − x2 dy = dx ⇔ dy = dx/
√ 1 − x2 ⇒ y = ∫ dx/
√1 − x2
| | dx | |
Calka ∫ |
| = t = arc sin x |
| | √ 1 − x2 | |
podstawienie : x = sin t ⇒ dx = cos t dt
31 maj 21:29
31 maj 21:34