Funkcje
Elo: Kiedy funkcja liniowa i kwadratowa przyjmuje tylko wartości ujemne?
31 maj 20:05
Mila:

1) Funkcja liniowa, y=a, a<0 (funkcja stała)
2) Funkcja kwadratowa
y=ax
2+bx+c
a<0 i Δ<0
31 maj 20:11
Elo: Czyli jeżeli funkcja okreslona wzorem
(2−k)x − 3k dla x∊(−
∞;−2)
−2x
2 + (k−10)x+1−7k dla x∊ (−2; +
∞)
to:
dla pierwszej funkcji liniowej musze zrobic zalozenia:
2−k = 0 i −3k <0 lub 2−k <0
i ograniczyć to przedziałem x∊(−
∞;−2)
a dla drugiej f kw
Δ<0 i a<0
i też ograniczyć to przedziałem x∊ (−2; +
∞)
Prawidłowo?
31 maj 20:19
Mila:
Napisz dokładnie treść, bo ja podałam dla funkcji określonej w R.
31 maj 20:24
Elo: Dla jakich wartości parametru k funkcja okreslona wzorem f(x) {Wyżej napisane } przyjmuje tylko
wartości ujemne?
31 maj 20:25
Mila:
f(x)=(2−k)x − 3k dla x∊(−∞;−2) masz podane, że w tym przedziale ma przyjmować wartości ujemne?
, czy dopisałaś sama ten przedział?
31 maj 20:39
Elo: Taki jest wzór funkcji dla tego przedziału, nic nie dopisałem
31 maj 20:42
Mila:

f(x)= (2−k)x−3k przyjmuje wartości ujemne dla x<−2
−2 to miejsce zerowe f(x) i (2−k)>0
f(−2)=(2−k)*(−2)−3k=0⇔k=−4 i k<2⇔k=−4
f(x)=(2+4)x−3*(−4)
f(x)=6x+12
spr. f(x)<0⇔
6x+12<0
6x<−12
x<−2
31 maj 21:00