Potega liczby
AiO: Proszse o dokladne wytlumaczenie tego zadania
Znajdz najmniejsza taka liczbe n∊N taka ze
| 1 | |
| jest piata potega liczby naturalnej |
| 5 | |
31 maj 19:34
Adamm: 1. n=0
2. n=0
3. n=0
31 maj 19:35
AiO: Piszse odpowiedz
n= 215*310*56
31 maj 19:37
AiO: I napisane ze n musi byc podzielne przez 2 , 3, i 5 i innych dzielnikow nie ma
31 maj 19:42
Adamm: lepiej pisać ℕ+, bo to czy do naturalnych zaliczamy 0 to jest kwestia umowna
31 maj 19:45
Adamm: n=2
a3
b5
c*m oraz m nie jest podzielne przez 2, 3, 5
wtedy
skąd a−1 jest parzyste, b jest parzyste, c jest parzyste, m jest kwadratem
skąd a jest podzielne przez 3, b−1 jest podzielne przez 3, c jest, m jest sześcianem
skąd 5 dzieli a, b, c−1, oraz m jest 5 potęgą liczby naturalnej
wiemy stąd że a, b, c≥1
oczywiście a musi być jak najmniejsze
szukamy nieparzystej liczby która jest podzielna przez 3 oraz 5
to musi być 15, pierwsza liczba podzielna przez 3 oraz 5 jednocześnie
dalej szukamy liczby podzielnej przez 2 oraz 5 która daje resztę 1 z dzielenia przez 3
to oczywiście musi być 10
podobnie szukamy c
by liczba była jak najmniejsza to oczywiście m również musi być, skąd m=1
mamy naszą liczbę z odpowiedzi
31 maj 19:58
AiO: | | 1 | |
Wlasnie nie rozumiem tego dlaczego np dla |
| n jest kwadratem jest 2a−1? |
| | 2 | |
31 maj 20:40
Adamm: napisz poprawne logicznie zdanie bo nie rozumiem co ty do mnie powiedziałeś
31 maj 20:41
Adamm: | | 2a3b5cm | |
chodzi ci o to dlaczego |
| =2a−13b5cm ? |
| | 2 | |
z własności potęgowania
31 maj 20:42
AiO: Napisales tak
| | 1 | |
...... wtedy |
| n= 2a−1*3b*5c*m |
| | 2 | |
Dlaczego 2
a−1?
31 maj 20:44
AiO: Dobrze . Teraz rozumiem skad sie to wzielo
takze potem 3b−1 i 5c−1
dzieki . Zadanie bylo oznaczone jako trudne
31 maj 20:46