Równania różniczkowe
Michał: Równania różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
(4y+x
2y)dy − (2x+xy
2)dx = 0
(4y+x
2y)dy = (2x+xy
2)dx
4ydy + x
2ydy = 2xdx + xy
2dx
(4+x)
2ydy = (2+y
2) xdx
co można z tym dalej zrobić? I czy dobrze?
31 maj 19:01
Michał: ?
31 maj 19:20
Michał:
31 maj 19:51
paula: Podziel przez xy
31 maj 19:58
Michał: ?
31 maj 21:36
paula: obie strony
31 maj 22:43
Adamm: przeżuć iksy na stronę z dx a igreki na stronę z dy i scałkuj
31 maj 22:48
Adamm: przerzuć
31 maj 22:48
Mariusz:
Wystarczy wyciągnąć funkcję od x oraz funkcję od y , podzielić i scałkować
31 maj 23:10
Jerzy:
| | ydy | | xdx | |
∫ |
| dy = ∫ |
| |
| | 2 + y2 | | (4 + x)2 | |
1 cze 09:17