matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka z f.niewymiernej
Piterx:
Oblicz ∫
0
1
√
1+4x
2
dx
31 maj 19:01
Piterx:
up
31 maj 19:13
'Leszek:
Podstawienie : 1 +4x
2
= (t + 2x)
2
⇔ 1+ 4x
2
= t
2
+4tx + 4x
2
⇒
1 − t
2
−8t − 4(1 − t
2
)
⇒ 1 − t
2
= 4tx ⇒ x=
⇒ dx =
dt
4t
16t
2
Podstaw i dokoncz .....
31 maj 20:15
Mila:
∫
√
1+(2x)
2
dx= [ 2x=t , 2dx=dt]
1
=
∫
√
1+t
2
dt= teraz korzystasz z wzoru:
2
x
k
∫
√
x
2
+k
dx=
*
√
x
2
+k
+
*ln|x+
√
x
2
+k
|+C
2
2
dasz radę dalej?
31 maj 20:21
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick