1 | 1 | 7 | ||||
Udowodnij ze ∀x∊C (( | x5+ | x3+ | x))∊C | |||
5 | 3 | 15 |
7 | 1 | 1 | ||||
Wskazowka | = 1− | − | i ∀x∊C(5|(x5−x)∧ 3|x3−x) | |||
15 | 5 | 3 |
7 | ||
rozdziel | x zgodnie ze wskazówką i skorzystaj z drugiej wskazówki | |
15 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
czyli | x5+ | x3+x− | x− | x= x+ | (x5−x)+ | (x3−x) | ||||||
5 | 3 | 5 | 3 | 5 | 3 |
1 | ||
no i | (x5−x) jest całkowite | |
5 |
b | ||
w końcu dokładnie to znaczy podzielność, a|b jeśli | jest całkowite | |
a |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
x5+ | x3+x− | x− | x= | ||||
5 | 3 | 5 | 3 |
1 | 1 | |||
= | *(x5−x)+ | *(x3−x)= | ||
5 | 3 |
1 | 1 | |||
= | *x*(x4−1)+ | *x*(x2−1)= | ||
5 | 3 |
1 | 1 | |||
= | x*(x2−1)*(x2+1)+ | *x*(x−1)*(x+1)= | ||
5 | 3 |
1 | 1 | |||
= | x*(x−1)*(x+1)*(x2−4+5)+ | *x*(x−1)*(x+1)= | ||
5 | 3 |
1 | 1 | |||
= | *x*(x−1)*(x+1)*[(x−2)*(x+2)+5]+ | *x*(x−1)*(x+1)= | ||
5 | 3 |
1 | 1 | 1 | ||||
[ | *(x−2)*(x−1)*x*(x+1)*(x+2)]+[ | *x*(x−1)*(x+1)*5]+[ | *x*(x−1)*(x+1)] | |||
5 | 5 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |