matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi
kulka111:
Zbadań zbiezność szeregu: ∑ ((n+1)*5
n
)/2
n
*3
(
n+1) n=0
31 maj 18:44
kulka111:
poprawa 3
n
+
1
31 maj 18:48
Mila:
(n+1)*5
n
=
2
n
*3
n+1
(n+1)*5
n
=
=
2
n
*3
n
*3
(n+1)
5
=
*(
)
n
3
6
1
5
1
1
5
S=
∑(n=0 do
∞
)(n+1)(
)
n
=
*
dla x=
3
6
3
(1−x)
2
6
1
1
1
S=
*
=
*36=12
3
5
(1−
)
2
6
3
31 maj 19:21
kulka111:
Wedlug tych obliczeń, szereg jest rozbieżny a powinien być zbieżny.
3 cze 17:08
Mila:
Szereg, który ma sumę nazywa się zbieżnym, który jej nie ma − rozbieżnym. Jest zbieżny. Ma sumę równą 12.
3 cze 17:57
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick