wyrazenia wymierne
blacanyy: Rozwiaz ponizsze rownania:
31 maj 17:53
blacanyy: czy w a uzyskam wynik x= −1 i bedzie nalezal do dziedziny za wyjatkiem licz −5 i 3 ?
31 maj 17:57
blacanyy: a) d= x+5=0 (zastrzegam) x−3=0
x=−5 x=3
d= r− {−5,3}
(x−3)(x+3) = (x+5)(x−1)
x2 +3x− 3x −9= x2 − x +5x − 5
−4x−4=0
−4x=4 // −4
x= − 1 xeD
xe{−1}
31 maj 18:01
blacanyy: odnosnie pkt b delta wyszla mi ujemna czyli nie ma ona rozwiazan
D= 2x=0 3x−1=0
x=0 3x=1 //3
(3x−1)(3x−1) = − 6x
9x
2−3x−3x+1+6x=0
9x
2 +1=0
Δ= 0−36= −36
sprzeczne rownanie
31 maj 18:14
blacanyy: powie mi ktos? bardzo prosze o pomoc
31 maj 18:14
AiO: W a) x∊{−1} ja bym tak nie pisal
x=−1 i chwatit
b) po co delta skoro 9x2+1=0 to 9x2=−1 i to juz powinno wystarczyc
31 maj 18:18
blacanyy: odnosnie pkt a tak nauczyciel kazal zapisywac wiec nie wiem
31 maj 18:20
AiO: (x+3)(x−3)= x2−9 (a+b)(a−b)= a2−b2
(3x−1)(3x−1)= (3x−1)2= 9x2−6x+1 (a−b)2= a2−2ab+b2
Ale jesli tego nie widzisz to licz jak potrafisz
31 maj 18:22
AiO: Wedlug mnie to jest niepotrzebny formalizm
31 maj 18:25
Adamm: i chwatit to nie jest po rusku?
31 maj 18:30
AiO: Tak po rosyjsku . Oznacza tyle co '' wystarczy'''
31 maj 18:37
Adamm: widzę że ty tu na przeszpiegach
nic dziwnego że tak wypytujesz
31 maj 18:40
AiO: Tak ,tak .Ja rosyjski szpion
31 maj 18:42