staty
Metis: Statystyka

Cześć

Potrzebuję Waszej pomocy w kilku zadankach ze statystyki.
1)
https://image.prntscr.com/image/cc98c5c68d1545219ee99c66f24a9b8d.png
Trzeba zastosować tutaj test istotności dla wartości średniej populacji.
I.
Poziom istotności: 0,05
Hipoteza główna (H
0) = 32,43
Hipoteza alternatywna (H
1) > 32,43 // dobra hipoteza alternatywna?
II.
| 32,63 − 32,43 | | 0,2 | |
Z = |
| − √81 = |
| *9 = 2,5 |
| 0,72 | | 0,72 | |
III. Nie potrafię odczytać z tablicy tego kwantyla:
1−0,05 = 0,95
Wartość 0,995 pojawia się kilka razy:
http://prntscr.com/fe8c0c
Metis: Powinno być 0,955 wtedy odczytuje to dla 1,7
Czyli przy tym poziomie istotności, możemy przyjąć, że proba może pochodzić z podanej
populacji.

?