Zbieznosc calki
Lilo: Zbadaj zbieżność całki
∫−∞0 (x+1)*ex dx
Całka od minus nieskończoności do zera.
Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem jak to zrobić.
31 maj 14:31
Jerzy:
Najpierw policz całkę nieoznaczoną.
31 maj 14:34
Lilo: Wiem, ale właśnie nie wychodzi mi. Coś robię nie tak.
31 maj 14:39
Jerzy:
..... = ∫xexdx + ∫exdx = xex − ∫exdx + ∫exdx = xex + C
31 maj 14:43
jc:
funkcja pierwotna = x ex
31 maj 14:43
'Leszek: Wynik calki nieoznaczonej , czyli funkcja pierwotna to : F(x) = x*ex
i teraz przejdz do granicy dla x→ − ∞
31 maj 14:44
Lilo: Robicie to przez podstawianie, przez części czy jak?
31 maj 14:45
Jerzy:
∫xexdx − przez części.
31 maj 14:45
'Leszek: Rozdzielilem na dwie calki i druga obliczylem przez czesci ....
31 maj 14:46
Lilo: Robicie to przez podstawianie, przez części czy jak?
31 maj 14:46
Lilo: Aha ok
31 maj 14:46
Jerzy:
∫(x +1)exdx = ∫xexdx + ∫exdx
31 maj 14:46
Jerzy:
Masz pokazane 14:43
31 maj 14:47
Lilo: No widzę dzięki.
Otrzymuje w granicy T→−∞ = 0*e0 − T*eT
Czyli wychodzi 0 − T*eT i co teraz?
31 maj 14:51
Jerzy:
| | T | |
limT→−∞ (T*eT) = limT→−∞ |
| ... i reguła H ( wynik 0 ) |
| | 1/eT | |
31 maj 15:02