równania różniczkowe
xyz: sprawdź czy poniższe funkcje są rozwiązaniem danego równania różniczkowego:
y=0, y=1/x2 , y=1/x2+1 ; y'=2xy2
wyszlo mi, że wszystkie funkcje są rozwiązaniem tego równania....
31 maj 13:32
Jerzy:
To ci źle wyszło.
31 maj 13:36
xyz: no wiem, że mi źle wyszło, dlatego napisałam tutaj, żeby ktoś pomógł mi to rozwiązać.
31 maj 13:38
Jerzy:
1) jest
2) nie
3) zapis niejasny.
31 maj 13:39
'Leszek: Niestety masz bledy , poniewaz dla y = 1/x2 ⇒ y ' = −2/x3
Czyli : − 2/x3 = 2x*1/x4 ⇔ −2 = 2 sprzecznosci , podabnie dla y = 1/x2 + 1
31 maj 13:41
xyz: a jesli by było y'=−2xy2 ? wtedy ta druga funkcja spełniałaby równanie..
31 maj 13:45
Jerzy:
Tak.
31 maj 13:46
xyz: no to by wychodziło na to, że zarowno pierwsza jak i druga spełnia równanie?
31 maj 13:48
Jerzy:
Na początku napisałaś: y' = 2xy2 , a nie y' = −2xy2
31 maj 13:49
xyz: wiem, wiem, tylko teraz się tak zastanawiam, ze gdyby było y'=−2xy2, to wtedy wszystkie te
trzy funkcje byłyby rozwiązaniem, jest coś takiego w ogóle możliwe?
31 maj 13:50
Jerzy:
| | 1 | |
Tak. Czy ostatnia funkcja to y = |
| + 1 ? |
| | x2 | |
31 maj 13:51
xyz: nie, ostatnia to y=1/(x2+1)
31 maj 13:52
xyz: ale już policzyłam, ze dla y'=2xy2 nie spełnia
31 maj 13:53
Jerzy:
Ano właśnie. Policz jej pochodną.
31 maj 13:53
Jerzy:
Podpowiedż , też jest.
31 maj 13:54
xyz: mam jeszcze takie pytanie, jak policzyć y' z y=(c2−x2)/2x ? C2 zostawiam jako C2? czy liczę
też z tego pochodną?
31 maj 13:55
xyz: jak spełnia.. pochodna z tego to −2x/(x2+1)2
31 maj 13:56
Jerzy:
| | c2 | | 1 | |
y = |
| − |
| x ... i teraz licz. ( c to stała ) |
| | 2x | | 2 | |
31 maj 13:56
Jerzy:
Kużwa .... nie wytrzymam, to w końcu jest: 2xy2 , czy −2xy2 ?
31 maj 13:57
xyz: przecież napisałam w poprzedniej odpowiedzi, że dla y'=2xy2 ostatnia funkcja nie spełnia,
spełnia ją dla y'=−2xy2
31 maj 13:59
'Leszek: P.Jerzy nie ma co sie denerwowac , uczniowie czesto nie umieja korzystac z tego edytora ,
niech Pan popatrzy na wpis @Anna z logarytmami , trzeba chyba miec szosty
zmysl zeby tam sie czegos rozsadnego doczytac .
31 maj 14:01
Jerzy:
Co by było gdyby ? Jeśli w zadaniu jest 2xy2, to:
1 Tak
2) Nie
3) Nie
31 maj 14:01
Jerzy:
Dla wpisania ( lub nie ) znaku "−" nie trzeba specjalnego edytora.
31 maj 14:02