oblicz całke
suseł: oblicz całke
∫√1−x2dx
naprawde nie wiem jak to rozwiązać proszę o pomoc
31 maj 13:30
'Leszek: Podstawienie : x = sin t ⇒ dx = cos t dt
Czyli ∫ √1−x2 dx = ∫ √1 − sin2t cos t dt = ∫ cos2t dt = ......przez czesci
31 maj 13:44
jc: Od razy przez części.
| | x2 | |
∫√1−x2 dx = ∫x' √1−x2 dx = x √1−x2 + ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
| | (1− x2) − 1 | |
= x √1−x2 − ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
| | 1 | |
x √1−x2 − ∫ √1−x2 dx + ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
| | x √1−x2 + asin x | |
∫√1−x2 dx = |
| |
| | 2 | |
31 maj 14:10
Mariusz:
Jak już p0odstawiać te funkcje cyklometryczne to
później lepiej z cosinusa podwojonego kąta skorzystać
ale naj wygodniej jest policzyć to tak jak pokazał jc
31 maj 23:52