pierwiastki
Maryla27: Oblicz √22801 bez kalkulatora
=151
31 maj 13:15
===:
nie nauczyli w szkole "pisemnego" pierwiastkowania ?
31 maj 13:23
Maryla27: Nie nauczyli
31 maj 13:27
31 maj 13:28
Maryla27: 151 jest liczbą pierwszą.
31 maj 13:28
===:
odkrywcze
31 maj 13:33
Adamm: 1002≤22801≤2002
1502≤22801≤2002
1502≤22801≤1702
1502≤22801≤1602
1502≤22801≤1552
1502≤22801≤1532
teraz już chyba łatwo zauważyć że 1512=22801
31 maj 13:47
Maryla27: Dziekuję bardzo.
31 maj 13:56
Maryla27: Próbuję to zrobić metodą dzielenia.
doszłam do
√22801=15
====
301
i dalej
15*2=30
30 * 10=300
301
−300
=====
reszta 1
Co dalej ?
31 maj 13:59
Maryla27: √2'28'01 = 15
−12
−−−−−−
168
125
−−−−−−
....301
....300
−−−−−−−−−−
.........1
Co dalej
15*2=30
30*10=300
Co zrobić z tą jedynką ?
31 maj 14:19
Maryla27: Już wiem. Dziękuję.
31 maj 14:40